Keresés
Kosár
15:00
0 termék van a kosárban
A kosarad még üres! Biola
Összesen: 0 Ft
Bejelentkezés

Természetes, natúr, bio?

AZ EGÉSZSÉGTUDATOS ÉLETMÓD térnyerésével párhuzamosan növekszik a kereslet a természetes hatóanyagokkal készített kozmetikumok iránt. A szintetikus, vegyileg formulázott, nem természetes kozmetikai összetevők felett lejárt az idő, de szerencsére van megbízható alternatíva az olcsó tömegtermékek helyettesítésére. Azonban tudjuk-e, hogyan választhatjuk ki a lehető legtermészetesebb kozmetikumokat a végeláthatatlan kínálatból?

biokozmetikum

A pandemiás helyzetben a vásárlók egyre tudatosabbakká, olvasottabbakká váltak, válnak, ezért – nagyon bölcsen - egyre kevésbé kívánják a bőrük anyagcseréjét terhelni vegyi anyagokkal. Emellett óvni kívánják az immunrendszerük teljesítő képességét is.

Légy tájékozott!

A kozmetikusoknak meg kell felelniük erre a szakmai kihívásra, tájékozottnak, felkészültnek kell lenniük ezen a téren is, azaz ki kell tudniuk választani a „természetes kozmetikumok” kínálatából a lehető legtermészetesebbeket. Ez a saját és nem csak a vendégeik érdeke is.

Hatalmas információs zavar tapasztalható a kozmetikusok (és persze a lakosság) körében e fogalom kapcsán. Sokan elhiszik a 100% természetes jelzőket, anélkül hogy megkérdeznék, hogy vajon minek a 100%- a természetes vagy bio? Nem egy kommersz márka hirdeti magáról, hogy „natural”, „természetes”, azonban ezek sokszor csak figyelemfelkeltő, külső független tanúsítás nélküli „önminősítések”.  Az INCI összetevők alapos átnézése minden kozmetikum esetében elengedhetetlen!

 

A természetesként reklámozott kozmetikumok köre ma már szak- mai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható:

 

  1. Természetes hatóanyagok szintetikus közegben – Idetartoznak a természetes hatóanyagokkal készülő (pl. gyógynövény kivonatokkal, gyümölcskivonatokkal, növényi juiceokkal) kozmetikumok, amelyek összetevői (INCI) listájából látható, hogy vegyi szemlélet szerint formulázott, szintetikus szerkezeti és adalékanyagok, szintetikus konzerválószerek közé dolgozták be a növényi hatóanyagokat. E termékek reklámjaiban nagy teret kap egy-egy növényi hatóanyag „sztárolása”. Ennél a kategóriánál tehát 1-2 valóban természetes hatóanyag általában minimális koncentrációját fizetjük meg szintetikus, nem természetes hozzáadott vegyi anyagok mellett.
  2. Toxikológiai, bőrgyógyászati és kozmetológiai tapasztalatokra alapozott natúrkozmetikumok – Ezekben bizonyos konzerváló szereket, ásványi olajokat, GMO eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket, stb. nem ajánlanak alkalmazni, és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak. Az ilyen típusú termékeknél a gyártó is definiálhatja, hogy „mit nem tartalmaz a termék”.
  3. Tanúsított natúrkozmetikumok  Nem kötelező tanúsítani a natúr szemlélettel formulázott termékeket, de vannak olyan külső ellenőrző szervezetek, amelyek (a tiltott anyagok listáját is tartalmazó) feltételrendszere szerint ellenőrizve és tanúsítva vannak bizonyos márkák: ezek a tanúsítottan natúrkozmetikumok. A natúr szemlélettel, gondosan összeállított termékeket lehet, de nem kötelező tanúsíttatni. Vannak olyan külső ellenőrző szervezetek, amelyek (a tiltott anyagok listáját is tartalmazó) feltételrendszere szerint ellenőrizve és tanúsítva vannak bizonyos márkák: ezek a tanúsítottan natúrkozmetikumok.
  4. Biokozmetikumok – Ezt tanúsítani kell! Évente legalább egyszer ellenőrzi a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést stb. is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg a termék a bio vagy x% ökológiai tanúsítását. A magyar BIOKONTROLL (HU-ÖKO-01) igen szigorúnak számít e tekintetben, mert (az ásványi anyagoktól és víztől mentes rész nélkül számítva) több mint 90% mezőgazdasági összetevő 95%-ának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum ökológiai, azaz bio minősítést kapjon. A fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, vitaminok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok, an- tioxidánsok egészítik ki a formulát. A BIOLA saját fejlesztésű kozmetikumai közül több, mint kettőszáz termék rendelkezik a nemzetközileg elismert, hiteles biokozmetikum tanúsítvánnyal.
  5. Biodinamikus biokozmetikumok  A Biodynamic Federation Demeter International e.V. feltételrendszere szerinti tanúsításra vihetők a már bio tanúsítással rendelkező biokozmetikumokEgyfajta hivatalos felfejlesztésnek, sima bioból felminősítésnek is titulálhatjuk a Demeteres minősítést.

 

Amennyiben a növényi összetevők több mint 66%-a ún. biodinamikus termelésből származik, akkor viselhetik a termékek a Demeter logót.

Biodinamikus biokozmetikumok

 A természetes kozmetikumok koronázott királynője, a minden szempontból leghatékonyabbnak és legtermészetesebbnek mondható biodinamikus biokozmetikumok

A fentiekből is látszik, hogy a felsorolt minőségi kategóriában a legtermészetesebb összetételűnek, azaz a legkevesebb kémiailag módosított anyagot tartalmazó kozmetikumnak a biodinamikus biokozmetikumokat tekinthetjük.

A bio termesztésből származó növényi alapanyagok, kivonatok az EU ökológiai feltételrendszere szerinti növényvédelemben megengedett kezelést kapott növényekből származnak. Így a biokozmetikumok esetében a növényvédőszermaradvány-tartalmuk miatt nem kell aggódni. Az összetevők között hosszú ideje bevizsgált, bőrgyógyászatilag biztonságosnak ítélt szerkezeti-, konzerváló-, adalék és növényi alapanyagokat alkalmazhatnak. A tapasztalat azt mutatja világszerte, hogy az ilyen típusú biokozmetkumok alkalmazása mellett helyes formulázás esetén csökkenthető a bőrirritáció kockázata, és az érzékeny bőrű vagy már bőrpanaszokkal rendelkező emberek bőrének letisztítására, kozmetikai célú ápolására megelégedéssel használhatóak

A biokozmetikumok a bőr anyag- cseréjét harmonikusan támogatják, elősegítik a test szintetikus vegyi anyagokkal történő terhelésének mérséklődését azáltal, hogy a természetes, egészséges életmód fontos részét képezik az élelmiszerek és a testmozgás mellett. A városokban egyre nagyobb a kereslet a biotermékekre az urbanizációs és környezeti stresszhatások terhelése miatt. A kozmetikáknak, az igényes szállodákban a SPA- részlegeknek szakmailag és üzletileg is érdemes felkészülni az egyre növekvő számú, biokozmetikai kezelést igénylő vendégekre, a biotermék rajongók táborára és az érzékeny bőrű vendégek gondos, hatékony, természetes hatóanyagokkal történő szépítésére! A BIOLA saját fejlesztésű és hazai gyártású natúr- és biokozmetikumai biztonságosak és rendkívül magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, így a bőrszépítő hatás garantált!