Lipidek, azaz zsírok a bőrben - Miért fontos a szép bőr meglétéhez?

A lipid, vagyis zsírok és olajok technikailag olyan kémiai molekulákat, vegyületeket jelent, amelyek nem oldódik vízben.

Mivel a felhámban lévő lipidek döntő fontosságúak a bőrgát, azaz barrier funkciója szempontjából, a bőr gátját gyakran lipid gátnak nevezik. (Pontos megfogalmazással hidrofil-lipid réteg.) Amely a bőr általános működéséhez elengedhetetlen, hiszen támogatja a hidratáció megőrzését, fenntartja a bőr feszességét, rugalmasságát, textúráját és a bőr tónusát is.

Amennyiben ez a „bőrgát” erős, megakadályozza a nedvesség kiszivárgását és a környezetből származó támadók (pl. mikroorganizmusok, toxinok) behatolását a felszínbe. Bőrünk alszintjei olyanok, mint egy téglafal. A bőr lipidjei, zsírjai pedig olyanok, mint a habarcs, amelyek összekötik, támogatják a nagyobb szerkezetet, kitöltik a sejtek közötti teret.

Az emberi faggyúlipidek, amit a bőr saját maga által termel, szkvalénből, viasz-észterekből, koleszterin-észterekből és trigliceridekből állnak. A bőr felszínén a zsírok egy része olyan alapegységekre (zsírsavakra) bomlik, amelyek antimikrobiális, azaz baktériumölő hatással rendelkeznek, ami a bőr egészségesen tartása szempontjából nagyon hasznos.

A faggyúmirigyek a nemi hormonok hatására nagyon aktívak. A bőr, a faggyúszekréciójának, azaz a faggyúkiválasztásának csúcsához a tinédzser években jut el, majd ezt követően fokozatosan csökken. A hatvanöt évnél idősebb emberek bőrének faggyútermelése már nagyon alacsony. Melynek csökkenése ebben az életkorban, az antimikrobiális zsírsav mennyiségének fogyatkozásával együtt, hozzájárul a bőrfertőzésének fokozott előfordulásához.

A bőr lipidjei, mint olvashatták természetesen előforduló zsír-, olajszerű anyagok, amit a testünk termel, de működésén segíthetünk külső forrásokból történő pótlással.

Már az arctisztításnál használjunk olyan termékeket, melyek gondoskodnak a bőr megfelelő védelméről.

BIOLA cégünk által fejlesztett és gyártott kozmetikumaink hathatós segítséget nyújtanak Önnek, amennyiben bőre zsírhiányos állapotát kívánja hosszú távon rendezni.


Hatékony sminkeltávolító arctej, amely a bőr hidrofil lipid rétegének egyensúlyát támogató kukoricacsíra és szója olajával készült. A körömvirág kivonata és az allantoin véd az irritációval szemben, míg a lenmag kivonata és az aloe vera leve gondoskodnak a kellő hidratációról, már a tisztítás folyamata során. A muskotályzsálya illóolaja harmonizáló hatású. Illatát a levendula illóolaja és a vanília kivonatának összefonódása adja.


Az érett, víz- és zsírhiányos bőr hidratációját elősegítő, bőrtápláló arckrém. Biológiailag értékes gránátalma és szőlőmag olajokat, a környezeti ártalmakból származó szabadgyökök lekötődését elősegítő antioxidáns spárga kivonatot és A-vitamint tartalmaz. A bíbor kasvirág kivonata, a hidratációt és bőrregenerációt támogató aszús szőlőlé és az alpesi csukóka kivonata a száraz, érett bőr komplex ápolásáról gondoskodnak. Páratlan természetes hatóanyagokban gazdag szépítő segítség a hölgyeknek az őszi-téli-tavaszi időszakban!


Komplex bőrtápláló éjszakai arckrém erősen zsírhiányos és vízhiányos bőrre. A tucuma, a shea és a kakaóvaj a környezeti hatásoknak kitett bőr komplex táplálást segíti elő, az E, B3-, B6- folsav vitaminokkal és a panthenollal. A tamanu, a kukoricacsíra, a ricinus és a szőlőmag olajok bőrtápláló lipidjei segítik az éjszaka során a bőrregenerációs folyamatokat. A mandulatej hidrolizátuma és a ginzeg kivonata a bőrstruktúra felépítő folyamatokat támogatja. A hialuronsav és az aloe vera leve pedig a hidratáltabb bőrállapot kialakulását segíti.