Stria, avagy csíkok a bőrön a várandósság alatt


Ismerjük ugye a csíkos bőr jelenségét, amit a strandon szinte minden gyerekes édesanyán megszemlélhetünk? A várandósság alatt a kismamák szinte mindegyike érintett ebben a kérdésben, valamilyen mértékben. Létrejöttében több tényező játszik szerepet, melyek közül a legfontosabbak a hormonális változások következtében kialakuló kötőszöveti átalakulások, a testsúlynövekedés, valamint a has körfogatának növekedése.  A stria csíkjai kezdetben vöröses, lilás színűek, melyek később gyöngyházfehér színűvé válnak. Az idő előre haladtával kevésbé láthatóak, azonban teljesen nem tüntethetők el. Így a hangsúly a megelőzésen van!

A bőr rétegei alatt futó erek, a has és az emlők nagyfokú növekedése következtében megnyúlt és elvékonyodott bőr alatt vöröses-lilás, kékes-vörös csíkok formájában tűnnek elő. A zsírfelszaporodás a bőr alatti kötőszövet feszülését, a rugalmas rostok szakadását eredményezi. Nagyobb súlygyarapodás esetén ezek a terhességi csíkok a felkaron, a fenékrészes és a csípőn is láthatóvá válnak. Ellenszere elsősorban a mértéktelen túlsúly elkerülése, bár az átlagos, természetes súlygyarapodás esetén is megjelenhetnek e csíkok, de nem mindegy annak súlyossága. 

Érdemes tehát, már a terhesség harmadik hónapjától speciális készítményekkel rendszeresen krémeznünk, nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is. Tegyük ezt akkor is, ha korábban nem használtunk testápolót!     

Sokunknak a bőre erőteljesen kiszárad, mely általában viszkető érzéssel együtt jelentkezik, legerőteljesebben a has tájékán. 

Ezt a várandósság alatt gyakorta megjelenő viszkető érzést csökkenthetjük a rendszeres krémezéssel, bőrápolással. 

A természet kincseit tartalmazó natúr- és biokozmetikumainkat, a babavárás első pillanatától javasoljuk nap, mint nap használni, hogy kismamaként, áldott állapotában is komfortosan érezze magát a bőrében.
Komplex összetételénél fogva a természetes eredetű bioaktív hatóanyagok, pl. búzacsíra hidrolizátum, tökmagolaj, majoranna a gyömbér kivonatával a rugalmas bőrt felépítő folyamatokat segíti. A ginseng és a B3-és B5-vitaminok, valamint a tigrisfű és a nyomelemek jelenlétében a bőrregenerációt, az egyöntetűbb bőrhám kialakulását támogatja.


A bőr rugalmasságának javulását támogatják az újrastrukturálódást segítő mandulatej hidrolizátuma, a perilla, az A-vitamin palmitát, a Chenopodium és a koriander kivonatai. Az A-, B3-, E-, C-, B5- és a Q10- vitaminok, valamint az értékes bőrtápláló olajok bársonyosan selymes, hidratált, rejuvenálódó bőrt eredményeznek. A cickafarkfű, az allantoin a fenti vitaminok mellett segíti a bőrregenerációt.


Bőrtápláló növényi olajokkal és viaszokkal, bőrregenerációt támogató gyógynövények kivonatával készült. Így nem zavarja semleges ízével a csecsemőket sem. Komplex bőrápoló balzsam, bármely bőrtípus bőrregeneráló mellápolására alkalmas. A pisztácia gyantája a megfelelő bőrhigiénés állapotot segíti elő. A bőr regenerációját és védelmét támogató kandilla, tamanu, jojoba és ligetszépe olajokat, E-vitamint, valamint a körömvirág kivonatát tartalmazza, így segíti a mellbimbó bőrének gyorsabb szépülését.