Dr. Gyovai Viola,
okleveles biológus,
a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa
BIOLA Biokozmetikai Kft., ügyvezető

Gyakran felmerül a kérdés, vajon mennyit tehetünk önmagunkért és a környezetünkért a szépségápolás tudatosabb és célszerűbb útján?! 

Az egészségtudatos életmód térnyerésével párhuzamosan növekszik a kereslet a természetes hatóanyagokkal készített kozmetikumok iránt. Nemcsak a lakossági vásárlók igénye ez, hanem a környezet és egészségtudatosabb életmód iránt elkötelezett kozmetikusok is keresik az ilyen típusú arc- és testápoló kozmetikai kezelőanyagokat. A szintetikus, vegyileg formulázott, nem természetes kozmetikai összetevők felett reméljük lassanként eljár az idő. Egyre kevésbé tekinthetők a vegyi szemlélettel formulázott környezetbe rakott néhány természetes anyag koncepcionálisan és hatékonyság szempontjából trendben lévőnek. De szerencsére van megbízható alternatíva az olcsó tömegtermékek helyettesítésére, illetve a túlreklámozottság vagy a feleslegesen díszes csomagolás miatt és extra magas marketing költségekkel túlárazott márkákkal szemben is. 


A pandemiás helyzetben a vásárlók egyre tudatosabbakká, olvasottabbakká váltak, ezért – nagyon bölcsen - egyre kevésbé kívánják a bőrük anyagcseréjét terhelni vegyi anyagokkal. Emellett óvni kívánják az immunrendszerük teljesítő képességét is. Továbbá általános tapasztalat az elmúlt 15 év gyakorlatából, hogy a biokozmetikumok használatát követően sokkal vitálisabb és harmonikusabb a bőr anyagcseréje, tónusosabb, hidratáltabb a bőr és üdébbnek, feszesebbnek érzik a bőrüket a kozmetikumainkat vásárlók.


Érdemes alaposan tájékozódni az arc- és testápoló kozmetikumaink kiválasztásakor!

Felkészültnek kell lennünk ezen a téren is, azaz ki kell tudniuk választani a „természetes kozmetikumok” kínálatából a lehető legtermészetesebbeket. Nemcsak a tisztálkodó szereket, kozmetikumokat vásárlók, hanem a kozmetikus egészsége szempontjából sem mindegy, hogy például milyen konzerváló- és illatanyagot tartalmaz az a kozmetikum, amit használ, amivel dolgozik.

Hatalmas információs zavar tapasztalható a kozmetikusok és persze a lakosság körében e fogalom kapcsán. Sokan elhiszik a 100% természetes jelzőket, anélkül, hogy megkérdeznék, hogy vajon minek a 100%- a természetes vagy bio? Nem egy kommersz márka hirdeti magáról, hogy „natural”, azaz „természetes”, azonban ezek sokszor csak figyelemfelkeltő, külső független tanúsítás nélküli „önminősítések”.  Az INCI(összetevőlista) összetevők alapos átnézése, a tanúsítások ellenőrzése minden kozmetikum esetében elengedhetetlen!


A természetesként reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható:

  1. Természetes hatóanyagok szintetikus közegben – Ide tartoznak a természetes hatóanyagokkal készülő (pl. gyógynövény- és gyümölcskivonatokkal, növényi juice-okkal) kozmetikumok, amelyek összetevői (INCI) listájából látható, hogy vegyi szemlélet szerint formulázott, szintetikus szerkezeti és adalékanyagok, szintetikus konzerválószerek közé dolgozták be a növényi hatóanyagokat. E termékek reklámjaiban nagy teret kap egy-egy növényi hatóanyag „sztárolása”. Ennél a kategóriánál tehát 1-2 valóban természetes hatóanyag általában minimális koncentrációját fizetjük meg szintetikus, nem természetes hozzáadott vegyi anyagok mellett.

  2. Toxikológiai, bőrgyógyászati és kozmetológiai tapasztalatokra alapozott natúrkozmetikumok – Ezekben bizonyos konzerválószereket, ásványi olajokat, GMO eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket stb. nem ajánlanak alkalmazni, és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak. Az ilyen típusú termékeknél a gyártó is definiálhatja, hogy „mit nem tartalmaz a termék”. A natúr szemlélettel formulázott termékek egy részét ellenőriztetik a gyártók olyan külső ellenőrző szervezetekkel, amelyek (a tiltott anyagok listáját is tartalmazó) feltételrendszere szerint tanúsítványt adnak ki a termékekről. A natúrkozmetikumok is tartalmazhatnak bio összetevőket, amelyeket a gyártó megjelölhet a csomagoláson.

  3. Biokozmetikumok – Ezt a minőségi kategóriát a világon mindenhol tanúsítottan fogadják el a gyártoktól! Évente legalább egyszer ellenőrzi a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést stb. is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg a termék a bio vagy x % ökológiai tanúsítását. A magyar BIOKONTROLL Hungária Nonprofit Kft. feltételrendszere igen szigorúnak számít e tekintetben, mert (az ásványi anyagoktól és a hozzáadott víztől mentes rész nélkül számítva) több, mint 90% mezőgazdasági összetevő, 95%-ának pedig ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum ökológiai, azaz bio minősítést kapjon. A fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, vitaminok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok, antioxidánsok egészítik ki a formulát. Az első magyar tanúsított arc- és testápoló BIOLA biokozmetikumokat 2006-ban a cégünk tanúsíttatta és hozta forgalomba a magyar piacon és azóta is folyamatosan nő a hazai és külföldi vásárlóink köre. A BIOLA PROFESSIONAL, BIOLA ORGANIC PROFESSIONAL my SPIRIT skincare, HIOLA, Dr.Ganolife, EVERYOUNG organic luxury skin care márkanevek alatt jelentek meg a különböző tematikájú biokozmetikumaink. A BIOLA saját fejlesztésű kozmetikumai közül több, mint háromszázötven termék rendelkezik biokozmetikai tanúsítvánnyal és még számos receptúránk bevezetésre vár.

  4. Biodinamikus biokozmetikumok – A Biodynamic Federation Demeter International e.V. feltételrendszere szerinti tanúsításra vihetők a már bio tanúsítással rendelkező biokozmetikumok. Tehát, ezeknek a típusú kozmetikumoknak két tanúsító szervezet feltételrendszerének kell megfelelni és így két tanúsításuk is van. Ezek a típusú kozmetikumok tekinthetők a hivatalosan és felelősséggel gyártott, továbbá a kötelezően ellenőrzött kozmetikumok közül minden szempontból a legtermészetesebb összetételűeknek. Amennyiben a növényi összetevők több, mint 66%-a ún. biodinamikus termelésből származik, akkor viselhetik a termékek a Demeter logót. A BIOLA Biokozmetikai Kft. 2009-ben tanúsítatta első biodinamikus összetevőket tartalmazó kozmetikumait és azóta is folyamatosan bővül a termékskála, amelyek előnyeinek piaci megismertetésére azóta is sok figyelmet fordítunk és ezeket az EVERYOUNG biodynamic skin care márkanéven jelentetjük meg az európai piacon. A biodinamikus összetevőkkel készülő minősített termékek egy részét észak-amerikai exportra gyártjuk.

A fentiekből is látszik, hogy a felsorolt minőségi kategóriában a legtermészetesebb összetételűnek, azaz a legkevesebb kémiailag módosított anyagot tartalmazó kozmetikumnak a biodinamikus biokozmetikumokat tekinthetjük.


A bio termesztésből származó növényi alapanyagok, kivonatok az EU ökológiai feltételrendszere szerinti növényvédelemben megengedett kezelést kapott növényekből származnak. Így a biokozmetikumok esetében a növényvédőszer-maradvány tartalmuk miatt nem kell aggódni. Az összetevők között hosszú ideje bevizsgált, bőrgyógyászatilag biztonságosnak ítélt szerkezeti-, konzerváló-, adalék és növényi alapanyagokat alkalmazhatnak. A tapasztalat azt mutatja világszerte, hogy az ilyen típusú biokozmetikumok alkalmazása mellett helyes formulázás esetén csökkenthető a bőrirritáció kockázata és az érzékeny bőrű vagy már bőrpanaszokkal rendelkező emberek bőrének letisztítására, kozmetikai célú ápolására megelégedéssel használhatóak. A biokozmetikumok a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, elősegítik a test szintetikus vegyi anyagokkal történő terhelésének mérséklődését azáltal, hogy a természetes, egészséges életmód fontos részét képezik az élelmiszerek és a testmozgás mellett. A városokban egyre nagyobb a kereslet a biotermékekre az urbanizációs és környezeti stresszhatások terhelése miatt.


Bízunk abban, hogy a költséghatékonyan szépítő hazai biokozmetikumok mellett okosan döntenek a vásárlók még a nehezebb gazdasági helyzetben is. Felismerhetik, hogy a biológiailag aktív hatóanyagokban gazdag hazai gyártású termékeket az egészségesen táplált, szép bőrünk kiteljesedése érdekében érdemes a mindennapokban is használni.