Az antioxidánsok bőrre kifejtett jótékony hatásai
Természetes anti-ageing. Az  A-, C – és E - vitamin


Nézzük meg a bőrünk egészsége szempontjából milyen hatásai vannak az antioxidánsok alaptáborában helyet foglaló C - és E - vitaminoknak.

A C-vitamin hatásai: A fibroblasztok (a bőr szerkezeti alkotóelemeit termelő sejtek) működésének fokozása által a kollagéntermelés felpezsdül. Ennek eredményeképpen a bőr teltebbé válik, gyorsul a sebgyógyulás. Gátolja a fehérjebontó enzimek (metalloproteinázok) munkáját (ami az UV – sugárzás hatására egyébként fokozódik). Az UV – sugárzás gyengíti a bőr saját antioxidáns – rendszerét, ezért is kiemelten fontos egész évben gondot fordítani a bőr kellő mértékű napvédelmére! Valamint érdemes megemlíteni a C – vitaminnak az egyenletesebb bőrtónus és bőrszín kialakulásában betöltött szerepét is. Ezeken kívül a magas C – vitaminszint gyarapítja a bőrben a hyaluronsav mennyiségét, ami frissebb, szebb látványban mutatkozik meg, a tükörbe pillantva.

E – vitamin: A C – vitaminhoz hasonlóan aktív szerepet játszik a fibroblasztok számának gyarapításában, a bőr nedvességtartalmának megtartásában, véd a környezetszennyezés okozta káros hatások ellen. Valamint a gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényekkel együtt fokozottabb eredményt (szinergikus) nyújt a bőrszépítésben és elősegíti a sebgyógyulást.

A két vitamin kombinációja növeli a bőr ellenálló képességét a napsugárzás káros hatásaival szemben, védik a szervezet szöveteit és a víz-háztartását.

C – vitamin természetes formában a nyers gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő.  Leggazdagabb hazai forrásai a homoktövis, a csipkebogyó, a fekete ribizli, az eper. Zöldségek közül a paprika, a petrezselyem, a brokkoli és a kelbimbó tartalmazza nagyobb mennyiségben. Külhoni gyümölcsök leggazdagabb forrásai: acerola (barbadosi cseresznye), guava, papaya, kiwi, citrusfélék.

Az E – vitamin az alábbi élelmiszerekben fordul elő tekintélyes mértékben.      A diófélékben, olajos magvakban, mint mandula, törökmogyoró, fenyőmag, szezámmag, tökmag napraforgó. Növényi olajok közül a búzacsíra, a napraforgó, a tökmag, az avokádó, szőlőmag, az olíva tartalmazza nagyobb mennyiségben.


A bőrön kifejtett hamarosan látható eredmény érdekében tegyen próbát az alábbi Demeter minősítésű biokozmetikumainkkal. A fent említett vitaminokat nagy hányadban, a legtermészetesebb és a legjobban hasznosítható formában tartalmazzák a bőre számára.
Gyorsan felszívódó, tápláló, és a fiatalosan üde bőrállapot elérését segítő hidratáló krém. Az antiageing arcápolás során különösen ajánlott, előnyös bioaktív komplex hatóanyagokat tartalmaz, mint a hibiszkusz, homoktövis, yam és aszparágusz kivonata. A B3-, B5-, és E (Tocopherol) - és C (Ascorbyl palmitate) -vitaminok és bőrtápláló olajok segítik a bőrregenerációt.
Könnyen felszívódó, bőrtápláló shea vajban, jojoba - és kandilla olajban gazdag éjszakai arckrém. Az antiageing bőrápolásból jól ismert olasz szalmagyopár kivonata a mandulatejjel, a koriander, a hibiszkusz, a goji és az édesgyökér kivonatok segítségével a fiatalosan tónusosabb bőrállapot kialakulását támogatják, a C- és az E – vitamin jelenlétében.